Inne nazwy glutenu

Odczytywanie etykiet dla pochodnych pszenicy

Dla osób cierpiących na celiakię i inne nietolerancje glutenu unikanie glutenu ma kluczowe znaczenie dla zdrowia. Gluten może być jednak oznaczany różnymi nazwami, co może utrudnić znalezienie i wyeliminowanie z diety, jeśli nie wiesz, czego szukać.



Gluten pod innymi nazwami

Gluten może być ukryty w wielu różnych dodatkach do żywności, niekoniecznie jako taki oznaczony. Zwróć uwagę na następujące składniki, które mogą zawierać trochę glutenu.



Powiązane artykuły
  • Jak jeść bezglutenowe
  • Szybkie smakołyki dla dzieci z celiakią
  • Co mogę jeść z celiakią?

Naturalny smak

FDA definiuje naturalny aromat jako produkt, który pochodzi z naturalnej substancji i przyczynia się do smaku. Oznacza to, że chociaż nie wszystkie naturalne aromaty zawierają gluten, jeśli widzisz ten termin na liście składników, może on zawierać lub nie zawierać zbóż lub pochodnych glutenu i należy go unikać.





usuwanie plam wodnych z drewnianej podłogi

Glutaminian sodu

Glutaminian sodu (MSG) to wzmacniacz smaku dodawany do wielu produktów spożywczych. Pochodzi z soli aminokwasu Kwas glutaminowy i mogą być wykonane z obcych źródeł, które wykorzystują ziarna zawierające gluten. W Stanach Zjednoczonych większość glutaminianu sodu jest wytwarzana ze skrobi trzcinowej, buraczanej lub tapioki, ale nawet w USA niektórzy producenci nadal używają glutenu pszennego.

Emulgatory

Emulgatory służą do zmiany właściwości powierzchni innych składników, z którymi są połączone. Emulgator może składać się zarówno z wody, jak i cząsteczki oleju, co z kolei pomaga w mieszaniu się oleju i wody podczas dodawania emulgatora. Emulgatory są dodawane do wielu produktów, w tym pieczywa, czekolady, lodów, margaryny i przetworów mięsnych. Te emulgatory mogą zawierać gluten lub nie, w zależności od tego, do czego są używane.



Lecytyny

Lecytyny to dodatki do żywności, które pomagają stabilizować niektóre produkty spożywcze. Są one wytwarzane z łuski zbóż i chociaż mogą one pochodzić z „bezpiecznych” ziaren, takich jak amarantus, mogą również pochodzić z jęczmienia lub innych zbóż, których należy unikać przez osoby eliminujące gluten ze swojej diety.

Kolor karmelowy

Barwnik karmelowy składa się zwykle z połączenia dekstrozy, cukru inwertowanego, laktozy, syropu słodowego, melasy, hydrolizy skrobi lub sacharozy. Zarówno syrop słodowy, jak i hydroliza skrobi prawdopodobnie zawierają gluten.



Hydrolizowane białko roślinne, hydrolizowane białko roślinne i teksturowane białko roślinne

Wegetarianie i ci, którzy chcą zwiększyć swoje źródła białka poprzez materię roślinną, mogą szukać produktów zawierających hydrolizowane białko roślinne, hydrolizowane białko roślinne i teksturowane białko roślinne. Zazwyczaj są one wytwarzane z połączenia pszenicy, kukurydzy i soi i dlatego prawdopodobnie zawierają gluten.



Słodowo-Dekstroza

Malto-dekstroza, znana również jako maltodeksteryna lub dekstryna, jest zwykle wytwarzana ze słodu. Jest to wypełniacz, który można dodawać do niektórych produktów bez cukru lub o niskiej zawartości tłuszczu, takich jak lody, w celu zwiększenia ich gęstości, odczucia w ustach i smaku.

Inne nazwy pszenicy

Pszenica jest jednym z najbardziej rozpowszechnionych źródeł glutenu i jednym z najtrudniejszych do uniknięcia. Pszenicę można etykietować na wiele różnych sposobów, co może utrudnić jej uniknięcie:

  • Spoiwo lub oprawa
  • Bulgur
  • Płatki śniadaniowe
  • Spoiwa zbożowe lub białko zbożowe
  • kuskus
  • Duram (stan)
  • Einkorn
  • Mąka
  • Podsadzkarz
  • Mąka
  • Pszenica
  • Graham
  • Baza gumy
  • Hydrolizowane białko pszenicy
  • Kamut
  • Słód
  • Człowiek
  • Maca
  • Macza
  • Matzoh
  • Modyfikowana skrobia spożywcza
  • Modyfikowana skrobia
  • Sucharek
  • Seitan
  • Kasza manna
  • Specjalna skrobia jadalna
  • orkisz
  • Skrobia
  • Zagęszczacz lub zagęszczacz
  • Pszenżyto (mieszanka pszenicy i żyta)
  • Alternatywa dla pszenicy

Naucz się rozpoznawać ukryty gluten

Przejęcie kontroli nad swoim zdrowiem i dietą oznacza nauczenie się dostrzegania ukrytego glutenu w spożywanej żywności. Szukaj któregokolwiek z tych składników w żywności, która nie jest specjalnie oznaczona jako „bezglutenowa”, aby upewnić się, że spożywasz dokładnie to, co myślisz.