Jak mogę zablokować kogoś przed wysłaniem mi wiadomości na Facebooku?

Biznes kobieta billboard selfie

Facebook ułatwia i ułatwia utrzymywanie kontaktu z ludźmi z całego świata. Jedną z wad jest jednak to, że czasami możesz mieć do czynienia z niechcianymi wiadomościami. Dostępnych jest wiele metod zapobiegania tym wiadomościom.



Zarządzaj blokowaniem użytkowników na Facebooku

Facebook ma całą sekcję menu ustawień poświęconą blokowaniu użytkowników i treści.



  1. Zaloguj się na swoje konto na Facebooku z przeglądarki internetowej na swoim komputerze.
  2. Kliknij strzałkę w dół po prawej stronie niebieskiego paska nawigacyjnego u góry ekranu. Znajduje się obok ikony znaku zapytania.
  3. Wybierz Ustawienia z wyświetlonego menu rozwijanego.
  4. Wybierz „Blokowanie” z listy nawigacyjnej po lewej stronie ekranu.
  5. W sekcji „Blokuj użytkowników” możesz dodawać osoby do swojej listy zablokowanych na podstawie nazwiska lub adresu e-mail. Zablokowani użytkownicy nie mogą zobaczyć wszystkiego, co publikujesz na swojej osi czasu, oznaczać Cię tagami, zapraszać Cię na wydarzenia lub grupy, dodawać Cię do znajomych ani rozpoczynać rozmowy. Mogą nadal widzieć treści związane ze wspólnymi aplikacjami, grami i grupami.
  6. Aby zablokować im możliwość wysyłania do Ciebie wiadomości, ale nadal zezwalać na inne uprawnienia, takie jak oznaczanie Cię tagami w aktualizacjach, wprowadź imię i nazwisko znajomego w sekcji „Blokuj wiadomości”.
  7. Dodaj nazwy do sekcji „Blokuj zaproszenia do aplikacji” i „Blokuj zaproszenia na wydarzenia”, aby blokować tylko te rodzaje komunikacji.
Powiązane artykuły
  • Bezpieczne aplikacje na Facebooka
  • Pomysły na zabawę na Facebooku
  • Co to znaczy szturchać kogoś na Facebooku?

Blokuj wiadomości za pomocą aplikacji Mobile Messenger

Blokowanie komuś możliwości skontaktowania się z Tobą za pośrednictwem aplikacji Messenger na urządzeniach mobilnych jest nieco inne ze względu na interfejs aplikacji. Pamiętaj, że blokowanie kogoś tylko z aplikacji Messenger to nie to samo, co blokowanie go na Facebooku, więc nadal może publikować na Twojej osi czasu.





Kroki różnią się nieco w zależności od tego, czy używasz iPhone'a / iPada, czy urządzenia z Androidem, ale podstawowy proces jest taki sam.

  1. W aplikacji Messenger na dowolnym urządzeniu dotknij kontaktu osoby, aby rozpocząć rozmowę.
  2. W przypadku systemu Android, w górnej kolorowej linii u góry, w miejscu, w którym widać ich nazwę, naciśnij ikonę „i” (patrz obrazek poniżej). Spowoduje to otwarcie menu, a jeśli przewiniesz do końca, zobaczysz opcję zablokowania. Stuknij w to i wybierz „Zablokuj wiadomości”. Zrzut ekranu przedstawiający osobę
  3. W przypadku iPhone'a / iPada spójrz na linię u góry, która pokazuje ich imię pośrodku (patrz obrazek poniżej) i dotknij tego środkowego obszaru z ich nazwą. Zobaczysz nowe menu podręczne i możesz wybrać „Zablokuj” na dole.

Usuwanie znajomych z kontaktu

Jeśli dana osoba jest aktualnym znajomym na Facebooku, usunięcie jej z listy znajomych eliminuje jej możliwość publikowania wiadomości na Twojej osi czasu. Jeśli znajdziesz się w sytuacji nękania, możesz również podjąć dodatkowy krok, zmieniając ustawienia prywatności, aby tylko Ty i Twoi znajomi mogli je widzieć.



Jak odprzyjaźnić się z kimś na Facebooku

Wystarczy kilka prostych kroków, aby kogoś odprzyjaźnić.

  1. Przejdź do ich strony profilu lub najedź kursorem na ich imię i nazwisko w poście lub komentarzu, który umieścili na Twojej stronie.
  2. Jeśli najedziesz kursorem na ich imię, pojawi się okno ze zdjęciem profilowym i zdjęciem na okładkę, a także małe prostokątne pole.
  3. Jeśli najedziesz kursorem na pole „Znajomi”, pojawi się nowe pole z kilkoma opcjami.
  4. Kliknij „Nieprzyjaciel”, a to usunie ich jako znajomych z twojego konta na Facebooku.
  5. Jeśli zamiast tego zdecydujesz się przejść na stronę profilu, zobaczysz te same opcje w prawym dolnym rogu zdjęcia w tle na Facebooku. Po prostu najedź kursorem na pole „Znajomi” i kliknij wyświetloną opcję „Odprzyjaźnij się”.

Pamiętaj, że jeśli usuniesz kogoś jako znajomego, nie zostanie on powiadomiony przez Facebook. Ponadto mogą nadal widzieć Twoje posty, w zależności od ustawień prywatności.



Zapobiegaj niechcianym postom na swojej osi czasu

Aby dodatkowo zapobiegać niechcianej komunikacji, zwłaszcza z osobami publikującymi na Twojej osi czasu, możesz dostosować ustawienia prywatności na Facebooku.



  1. Z dowolnej strony na Facebooku spójrz w prawo od górnego niebieskiego paska menu. Kliknij strzałkę w dół obok znaku zapytania.
  2. Wybierz „Ustawienia” z menu rozwijanego.
  3. Jeśli wybierzesz oś czasu i tagowanie, możesz ustawić oś czasu w taki sposób, aby tylko ty mógł na niej publikować. Alternatywnie możesz włączyć opcję „Przeglądaj posty znajomych, do których dołączyłeś, zanim pojawią się na Twojej osi czasu”, aby indywidualnie zatwierdzać lub odrzucać posty.

W rzeczywistości nie powstrzyma to ludzi przed oznaczaniem Cię w postach na innych stronach i osiach czasu, ale pozwoli na wyświetlanie w Twoim osobistym kanale tylko tych postów, które zatwierdziłeś.

Zmiana, kto może zobaczyć Twoje posty

Podczas gdy poprzednie instrukcje dotyczyły innych osób publikujących na Twojej ścianie, te kroki określą, kto może wyświetlać wpisy, które sam piszesz.

  1. W tym samym obszarze ustawień, jak wspomniano powyżej, wybierz opcję „Blokowanie” z lewego menu nawigacyjnego.
  2. Użyj tej opcji, aby utworzyć „Listę z ograniczeniami”, na której możesz umieścić imiona znajomych, z którymi nie chcesz się usuwać, ale chcesz ograniczyć wyświetlanie postów „Tylko znajomi”. Kliknij Edytuj listę, aby utworzyć tę listę.
  3. Jeśli chcesz, aby Twoje posty były całkowicie prywatne, wybierz opcję Prywatność w lewym menu nawigacyjnym. Następnie przejdź do „Kto może zobaczyć moje rzeczy?”
  4. Tutaj możesz ustawić, aby Twoje posty były widoczne dla wszystkich, znajomych, podzbioru znajomych lub tylko dla Ciebie.

Blokowanie ludzi na Facebooku

Radzenie sobie z niechcianym kontaktem na Facebooku z pewnością może być męczącym zadaniem, a nawet denerwującym w zależności od poziomu kontaktu. Jeśli po wykonaniu powyższych kroków uważasz, że nadal potrzebujesz dodatkowej pomocy w radzeniu sobie z nękaniem, możesz zgłosić groźby w komunikatorze Facebook Messenger, korzystając z Zgłoś wiadomość z groźbą Formularz.